ACTUEEL

Landelijk diabetesregister van start

Op 14 november is het landelijke diabetesregister van start gegaan. De eerste ziekenhuizen die gegevens aanleveren voor het nieuwe register zijn VUmc, AMC, Haaglanden Medisch Centrum, Rode Kruis Ziekenhuis, Groene Hart Ziekenhuis, Isala Klinieken en Diabeter uit Rotterdam. Uiteindelijk gaan alle ziekenhuizen meedoen.

Wereld Diabetes Dag is de aanleiding voor het startmoment. Het landelijke diabetesregister Dutch Pediatric and Adult Registry of Diabetes (DPARD)is een gezamenlijk initiatief van patiëntenvereniging Diabetesvereniging Nederland (DVN) en de beroepsverenigingen van kinderartsen en internisten, zo meldt DVN in een persbericht.

Informatie

Het doel van het DPARD is de kwaliteit en toegankelijkheid van diabeteszorg verbeteren, door  goede en betrouwbare informatie over bijvoorbeeld het aantal mensen met diabetes in Nederland, het optreden van complicaties, en effecten van behandeling.

Tijd

Het diabetesregister bevat gegevens van kinderen en volwassenen die in het ziekenhuis behandeld worden voor diabetes type 1 of type 2. Er is bewust gekozen voor gegevens die al geregistreerd worden, zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol. De gegevens worden overgenomen uit de elektronische patiëntendossiers, versleuteld verstuurd en anoniem verwerkt. Deze werkwijze is veilig en kost artsen weinig extra tijd. Daarmee gaat het niet ten koste van de tijd voor de patiënt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top