ACTUEEL

Een op de vijf kinderen in ziekenhuizen ondervoed

Enkele duizenden zieke kinderen die worden opgenomen in ziekenhuizen, zijn ondervoed. De patiëntjes zijn te licht omdat ze door hun ziekte niet goed kunnen eten. Het gaat per jaar om 16 tot 20 procent van de opgenomen kinderen. Dit stelt kinderarts Koen Joosten van het Erasmus MC.

Anders voeden

Als hoofd van een stuurgroep die in 41 ziekenhuizen onderzoek heeft gedaan naar ondervoede kinderen, adviseert Joosten een andere manier van voeden. Sommige patiënten moeten direct aan de sondevoeding. Bij anderen kan daar nog even mee worden gewacht. Het voedsel moet volgens Joosten op het kind worden aangepast. Bovendien dient om de paar dagen te worden gecontroleerd of het voldoende energie en eiwitten binnen krijgt.

Achterstand

Vooral kinderen met hart- of darmziekten, kanker of taaislijmziekte zijn ondervoed. Ook kinderen met een lichamelijke handicap kunnen een te laag gewicht hebben. Ze komen door hun ziekte te mager het ziekenhuis binnen of raken daar ondervoed. Ondervoeding bemoeilijkt niet alleen het genezingsproces, maar kan ook op latere leeftijd tot ontwikkelingsachterstand leiden.

Signaleren

De stuurgroep vindt dat artsen en verpleegkundigen de kinderen vanaf het moment dat ze bij de zorginstelling binnenkomen, beter in de gaten moeten houden. Problemen dienen eerder te worden onderkend. Dat is vrij eenvoudig, aldus Joosten. Samen met andere mensen uit de stuurgroep schreef hij een speciaal signaleringsprotocol en behandelplan. Zij bespreken dinsdag met een groot deel van de ziekenhuizen de resultaten van het onderzoek op een manifestatie in Utrecht. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

brouns

31 maart 2010

Ontwikkelen van voedingsproducten, vloeibare en semisolid maaltijden die voldoende energie en eiwit innmame mogelijk maken en tevens kinder smaak passend zijn (noot: zieke kinderen hebben een veranderde smaak en mondgevoelperceptie) is esentieel om dit probleem gepast aan te pakken.

Eenzelfde ontwikkeling is nodig voor ouderen in de zorg omdat daarbij een soortgelijke problematiek speelt. Dit behoort tot ons onderzoeks- en werkveld! Ideeen zijn welkom.

"Health Food Innovation Management" bij de faculteit Health, Medicine and Life Sciences, Maastricht Universiteit

Fred.Brouns@hb.unimaas.nl

Top