Tech

'Wat kost mijn zorg?' wint Stuiveling Open Data Award

'Wat kost mijn zorg?' is de winnaar van de Stuiveling Open Data Award. Met deze tool van de Consumentenbond kunnen mensen zien wat de kosten zijn van medische behandelingen bij verschillende ziekenhuizen en verzekeraars. Aan de award is een geldbedrag van 20 duizend euro verbonden.

De toepassing stelt burgers in staat zinvolle vragen te stellen en betere keuzes te maken, aldus de jury. "Het onderstreept daarmee dat het beschikbaar stellen van open data nieuwe, nuttige toepassingen mogelijk maakt."

De jury verkoos de winnaar uit 31 inzendingen. Juryvoorzitter Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer: "Maatschappelijk relevante data is door de winnaar toegankelijk gemaakt voor een breder publiek. Bovendien wordt niet alleen open data toegepast: gebruikers hebben zelf ook de mogelijkheid gegevens toe te voegen, waardoor zij de tool verrijken en de bruikbaarheid vergroten." 

De Stuiveling Open Data Award, vernoemd naar de vorige president van de Algemene Rekenkamer Saskia J. Stuiveling, is in 2015 ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De award onderstreept volgens de initiatiefnemers het belang van het gebruik van open data vanwege de economische, maatschappelijke en democratische waarde.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top