ACTUEEL

Ontknoping EU-geneesmiddelenbureau dichtbij

De nieuwe locatie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), waar Amsterdam voor in de race is, wordt maandag bekend. De EU-ministers stemmen in Brussel over de verhuizing van de twee EU-agentschappen die vanwege de brexit uit Londen weg moeten.

Amsterdam heeft concurrentie van zeventien andere steden. Voor de Europese Bankautoriteit (EBA) hebben acht landen interesse, maar Nederland niet. Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) is van de partij. "Nederland stemt natuurlijk op zichzelf", zegt een diplomaat. Dat mag. Als Amsterdam wint, komt er een nieuw gebouw aan de Zuidas.

De 27 EU-leiders kwamen in de zomer een nieuwe procedure overeen om snel en zonder ruzie knopen door te hakken over de agentschappen. In Brussel wordt die grappend vergeleken met het Eurovisiesongfestival omdat de lidstaten aan elkaar punten moeten geven.

Stemming

De stemming begint rond vijf uur 's middags met het EMA. De ministers delen zes punten uit: drie voor hun favoriet, dan respectievelijk twee en een punten voor de twee andere voorkeuren. Als minstens veertien lidstaten drie punten aan één stad geven, dan wint die kandidaat. Anders volgt een tweede en zo nodig derde ronde waarin elk land één punt kan geven. Bij een gelijke score wordt ten slotte geloot. Daarna is de bankenautoriteit aan de beurt.

Er zijn zes lidstaten die zich voor beide agentschappen hebben aangemeld maar als een van hen het EMA krijgt mag die niet meedoen voor de EBA.

Diplomaten hopen dat het om 19.00 of 20.00 uur is afgerond. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top