ACTUEEL

CVZ: Schrap pil uit basispakket

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) wil dat de pil voor vrouwen boven de 20 jaar oud uit het basispakket verdwijnt. Dat adviseert het CVZ binnenkort aan minister Ab Klink van VWS, bevestigde een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Voor eigen rekening

De pil zit sinds 2008 in het basispakket. Het college, dat elk jaar een advies uitbrengt over het pakket, vindt dat het anticonceptiemiddel er toen al buiten had moeten worden gelaten. “Wat ons betreft kan het makkelijk voor eigen rekening komen. Het kost vijf  euro per maand of iets meer”, aldus de woordvoerder. Voor vrouwen onder de 21 kan de pil volgens het college wel in het basispakket blijven, om zwangerschappen en abortussen bij tieners te voorkomen.

SP tegen advies

Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP kan zich niet vinden in het advies van het CVZ. Hij vreest dat het pilgebruik licht zal dalen, maar dat het gebruik van de morning-after pil zal toenemen. Van Gerven denkt dat het voorstel niet door de Tweede Kamer komt. Van Gerven: “De PvdA kreeg het in het regeerakkoord van 2007 voor elkaar dat de pil in het basispakket kwam. Ik reken erop dat de PvdA de rug recht houdt en nu niet dat stukje vooruitgang opnieuw te grabbel gooit.”

Pilgebruik in Nederland

In Nederland gebruiken ruim 1,5 miljoen vrouwen de pil. Door het middel uit het basispakket te halen, wordt maximaal 58 miljoen euro per jaar bespaard. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8.00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

BRADYDominique26

29 augustus 2011

When you are in the corner and have got no money to go out from that point, you will require to receive the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a>. Because it should aid you emphatically. I take small business loan every time I need and feel myself great just because of it.

Top