HRM

Werknemer met beperking tevreden met baan

Werknemers met een chronische ziekte of beperking zijn bijna net zo tevreden met hun werk als de gemiddelde werknemer. Ze waarderen hun werk met een 7,4. Het lukt deze groep werknemers blijkbaar het werk zo in te richten dat ze naar tevredenheid kunnen werken, constateert NIVEL op basis van eigen onderzoek.

Factoren die de tevredenheid met het werk van werkenden met een chronische ziekte of beperking beïnvloeden zijn zowel gerelateerd aan werk- als gezondheidskenmerken. Uitdagender of juist minder belastend werk en meer begrip van de leidinggevende kan de tevredenheid van de werknemers met een chronische ziekte of beperking vergroten, aldus NIVEL.

"Het is goed om te zien dat werkenden met een chronische ziekte of beperking hun werk zo positief waarderen", zegt NIVEL-onderzoeker Iris de Putter. "Inzicht in de factoren die van invloed zijn op hun werktevredenheid, kunnen mogelijk werkuitval bij anderen voorkomen."

Kwetsbaar

Mensen met een chronische ziekte of beperking vormen een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt, schrijft het onderzoeksinstituut. Ze ervaren vaker problemen op het werk, wat het risico op ziekteverzuim en werkuitval vergroot. Gevolg is dat de arbeidsparticipatie achterblijft bij die van de algemene bevolking. In 2015 had 26 procent van de 15 tot 64-jarigen met een chronische ziekte of beperking een betaalde baan voor minimaal 12 uur per week. Eén manier om het arbeidspotentieel beter te benutten is het voorkomen van werkuitval, aldus het NIVEL.

In Nederland hebben ongeveer 2,3 miljoen mensen jonger dan 65 jaar een chronische ziekte. De meest voorkomende chronische ziekten onder deze groep zijn chronische nek- en rugklachten, artrose, diabetes mellitus en astma. Het aantal mensen jonger dan 65 jaar met een matige of ernstige lichamelijke functiebeperking ligt in Nederland rond de 1,3 miljoen.

Panel

Het onderzoek is verricht door middel van enquêtes onder zo’n 1.500 mensen met een somatische chronische ziekte en/of langdurige matige tot ernstige lichamelijke beperkingen uit het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG) van het NIVEL. Met dit panel volgt het NIVEL onder meer de uitwerking van veranderingen in het beleid op de arbeidsparticipatie en de inkomenspositie van mensen met een chronische ziekte en/of beperking.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top