Tech

App helpt jongeren met astma omgaan met ziekte

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft samen met het Longfonds een app ontwikkeld waarmee jongeren met astma kunnen bijhouden hoe het gaat en van welke prikkels ze last hebben. De app Astmaatje moet deze jongeren helpen beter omgaan met hun ziekte, aldus de makers.

Een aantal patiënten was betrokken bij de ontwikkeling van de app. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds: "Eén van de wensen van de jongeren was bijvoorbeeld via de app een berichtje sturen naar de arts als het wat minder gaat. En dan het liefst snel een reactie terug van hun arts of verpleegkundige. Maar ook een overzicht van al je medicatie inzien en tips & tricks over wat je zelf kunt doen om je klachten te verminderen. Die wensen hebben we meegenomen."

De app kan worden gekoppeld aan de Luchtbrug, een digitale poli waar momenteel twaalf ziekenhuizen mee werken. De Luchtbrug biedt zorgverleners de mogelijkheid om jongeren met astma op afstand te monitoren. Als de jongere via zijn zorgverlener is aangesloten bij Luchtbrug.nl dan is via Astmaatje ook het zorgplan beschikbaar en kunnen er vragen gesteld worden aan de zorgverlener. Het voordeel hiervan is dat jongeren minder vaak naar het ziekenhuis hoeven, aldus de makers. 

Zorgstandaard 

De ontwikkeling van de app komt voort uit de wens om een patiëntenversie van de Zorgstandaard Astma te ontwikkelen. De Zorgstandaarden Astma voor kinderen en volwassenen zijn in december 2012 uitgebracht door de Long Alliantie Nederland. Het doel van de zorgstandaarden is om vanuit het perspectief van de patiënt de kwaliteit van zorg voor mensen met astma te verbeteren.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top