ACTUEEL

'Screening kan moord in zorg niet voorkomen'

Gruwelijkheden zoals de moord van de vrouw in het verpleeghuis in Puttershoek door een verzorgende zijn niet te voorkomen door een strengere screening van zorgmedewerkers. "De enige manier om zoiets te voorkomen is alle handelingen door twee mensen te laten doen, die elkaar controleren. Maar dan wordt de zorg onbetaalbaar. Er is nu al een enorm tekort aan personeel", zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie Nederland.

Iedereen die in de zorg werkt moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Zo'n verklaring wordt alleen afgegeven als er geen strafbare feiten zijn gepleegd die relevant zijn voor de functie. ,,Maar als iemand morgen plotseling besluit om voor god te spelen kan je daar weinig aan doen. Gelukkig komt het niet vaak voor'', aldus de zegsman van de patiëntenorganisatie.

Volgens de directie van het verzorgingshuis was de medewerker die ervan wordt verdacht de vrouw te hebben vermoord in het bezit van een VOG-verklaring. Hij zou de vrouw hebben gedood door haar insuline toe te dienen terwijl daar geen medische noodzaak voor was. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top