ACTUEEL

Hartstichting steekt miljoen euro in onderzoek naar vrouwenhart

De Hartstichting investeert een miljoen euro in nieuw onderzoek naar het vrouwenhart, dat UMCG-cardioloog Rudolf de Boer en zijn Maastrichtse collega Vanessa van Empel samen doen. Zij zoeken met hun team naar nieuwe aanknopingspunten om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen.

Op dit moment leven naar schatting ruim 227 duizend mensen in Nederland met hartfalen. Bij een van de twee varianten daarvan is de hartspier te dik en stijf. Hierdoor wordt er per hartslag minder bloed door het lichaam rondgepompt en kunnen patiënten extreem snel moe en kortademig zijn. Het gaat om een ernstige ziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Volgens cardioloog De Boer heeft de ziekte een grote impact. "Een boodschap doen is al een grote inspanning, en sommige patiënten kunnen zich ook thuis niet meer zelfstandig redden." Er is nog geen goede behandeling tegen een verdikte, stijve hartspier. Ook is er in onderzoek nog te weinig rekening gehouden met man-vrouw verschillen. Met deze subsidie willen De Boer en Van Empel meer onderzoek doen om deze vorm van hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen.

Ze willen bovendien begrijpen waarom de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen. Mogelijk moeten vrouwen op een andere manier getest en behandeld worden dan mannen. Het uiteindelijke doel is dat mensen met een stijf hart veel langer en vitaler kunnen leven, stellen Van Empel en De Boer. "We willen eerder zien aankomen wie een stijf hart krijgt, en het proces remmen en verminderen. Het mooiste zou zijn als we een manier vinden om te voorkomen dat de hartspier te dik en stijf wordt."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top