Finance

Taakstraf geëist voor verduisteren pgb-geld

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen de eigenaar van zorgbedrijf 't Hart van de Vader. Zij heeft volgens het OM ruim 44 duizend euro uit persoonsgebonden budgetten (pgb) van haar cliënten misbruikt. Dat meldt dagblad De Stentor.

't Hart van de Vader, dat inmiddels failliet is, hield zich onder meer bezig met gezinsbegeleiding. De zaak kwam aan het licht toen zorgaanbieders van cliënten niet meer werden betaald. Na een onderzoek bleek dat de bedragen op de verantwoordingsformulieren niet overeenkwamen met de daadwerkelijke overschrijvingen. Er was minder uitbetaald dan er was geadministreerd.

De officier van justitie acht de 43-jarige onderneemster Helga T. schuldig aan verduistering van de pgb-gelden en aan het vervalsen van de bijbehorende verantwoordingsformulieren. Behalve de taakstraf en de voorwaardelijke celstraf, eist de officier ook dat T. ruim 20 duizend euro aan schadevergoeding betaalt aan een van de gedupeerden.

Volgens het OM leefde T. in luxe door de verduistering. Ze kocht auto's en luxe producten, boekte vakanties en ging regelmatig naar de kapper. Zelf ontkent T dat. Tijdens de zitting bekende zij dat de fout in was gegaan met haar cliënten uit Flevoland in 2011 en 2012. Het geld dat bedoeld was voor zorg zegt zij gebruikt te hebben voor haar zaak met zeventien medewerkers. "Het ging een tijdje slecht met het bedrijf, omdat de kosten plots hoger werden. Ik moest het ene gat met het andere dichten", zo citeert De Stentor T.

Opvallend is dat het bij eerder werk voor het Leger des Heils ook al misging. T. werd voor die zaak nooit vervolgd, maar bekende bij de politie wel ook daar geld te hebben verduisterd. Ook heeft zij een veroordeling uit 2003 voor verduistering op haar naam staan, aldus De Stentor.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top