ACTUEEL

UMC Utrecht start onderzoek naar faagtherapie tegen infecties

Artsen van het UMC Utrecht gaan onderzoek doen naar fagen, virussen die specifieke bacteriën kunnen vernietigen. Behandeling met fagen zou een alternatief kunnen zijn voor antibiotica en dus kunnen helpen in de strijd tegen resistente bacteriën.

Bacteriofaagtherapie is onder andere door het televisieprogramma's Dokters van morgen onder de aandacht gebracht. In het buitenland worden infecties al decennialang behandeld met fagen. Inmiddels zijn er ook Kamervragen gesteld en in het UMC Utrecht melden steeds meer patiënten zich met de vraag waarom ze geen faagtherapie krijgen, zo meldt de NOS.

Scepsis

Marc Bonten, arts-microbioloog in het UMC Utrecht, is, net als velen in de Nederlandse medische wereld, sceptisch  over de behandeling. De arts vindt een irreëel beeld wordt neergezet van de effectiviteit van faagtherapie. Dat er al tientallen jaren in onder meer Georgië met fagen wordt gewerkt, overtuigt Bonten niet, omdat er geen wetenschappelijke gegevens over zijn.  

Naar verwachting starten de eerste experimentele behandelingen met bacteriofaagtherapie in het eerste kwartaal van volgend jaar. Voorwaarde is wel dat de Medisch Ethische Toetsingscommissie met het onderzoek instemt, aldus de NOS.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Kapitein

23 november 2017

Het lijkt me goed wanneer er ook een onderzoeker mee doet met het onderzoek naar de wagen die onbevooroordeeld het onderwerp tegemoet treedt. De heer Bonten zou anders zomaar eens zijn eigen gelijk bevestigd kunnen zien.

Herman Weggen

23 november 2017

Ik heb indrukwekkende resultaten gezien van de behandeling met fagen in een kliniek in Georgië. Ik heb begrepen dat vooral de farmaceutische industrie een flinke antilobby voert omdat fagen heel goedkoop op de markt gebracht kunnen worden. Dus overheid, houdt deze ontwikkeling in eigen hand en voorkom het Orkambi fenomeen.

Top