ACTUEEL

Na manifest nu ‘witboek’ ouderenzorg

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft het boek Trots op Ouderenzorg in ontvangst genomen. Het is een ‘witboek’ met 150 positieve verhalen van verzorgers en familieleden, op initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, Hugo Borst en Carin Gaemers.

Dit meldt de NOS op 22 november. Borst en Gaemers schreven vorig jaar het manifest Scherp op Ouderenzorg over wat er allemaal fout ging. Daarna kwam er 2 miljard euro beschikbaar voor verpleeghuiszorg. De auteurs willen nu voorbeelden geven van goede zorg aan ouderen – als inspiratie hoe het geld te investeren.

Kleinschalig

Belangrijke voorwaarden voor goede zorg zijn bijvoorbeeld kleinschalige woonvormen, aandacht voor bewoners en vrijheid voor zorgmedewerkers. Dat blijkt uit vele van de 150 verhalen. In kleinschalige setting doen bewoners en verzorgenden van alles samen, zoals koken en huishoudelijke taken. Zo wordt het verpleeghuis een verlengstuk van het eigen huis en komen ouderen niet in een louter medische omgeving terecht.

Regeltjes

Veel verzorgers en familie vinden dat er meer mensen nodig zijn dan 1 hulp op 8 bewoners. Dan is er meer tijd om echte aandacht te geven, bijvoorbeeld door spelletjes te doen of buiten te wandelen. Het is ook precies wat de verzorgers willen: met cliënten bezig zijn en niet met allerlei administratieve rompslomp. Dus ook verpleeghuizen moeten snoeien in het woud van regeltjes.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top