ACTUEEL

D66 en ChristenUnie willen medicijnresten uit water

D66 en ChristenUnie willen dat er extra maatregelen worden genomen om te voorkomen dat medicijnresten in het wat terecht komen. De regeringspartijen leggen hun plan maandag voor tijdens een debat in de Tweede Kamer, zo meldt het AD.

Jaarlijks komt er in Nederland 140.000 kilo aan medicijnresten in het water terecht. Vergrijzing zal naar verwachting het medicijngebruik en het lozen van geneesmiddelen in het riool doen toenemen door vergrijzing. Het zuiveren van drinkwater wordt daardoor lastiger en duurder, stellen D66 en ChristenUnie.

De partijen willen dat artsen moeten betere informatie krijgen over actieve stoffen in medicijnen. Zo kunnen dokters geneesmiddelen aan hun patiënten voorschrijven waarvan bekend is dat de resten relatief weinig impact op het milieu hebben. Daarnaast moet het makkelijker worden voor mensen om medicijnen die ze niet meer gebruiken in te leveren bij de apotheek of bij andere winkels.

Ook instellingen en bedrijven kunnen onnodige lozingen naar riool- of oppervlaktewater voorkomen, bijvoorbeeld door filters.  Ziekenhuizen zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 20 tot 47 procent van de verontreiniging van het oppervlaktewater, aldus het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top