ACTUEEL

Kliniek Den Dolder mag geen complexe patiënten opnemen

De kliniek waar de verdachte van de moord op Anne Faber verbleef, mag tot nader order geen zware complexe patiënten meer opnemen. De instelling moet eerst maatregelen nemen om de zorg te verbeteren. Een plan daarvoor moet uiterlijk 22 december klaar zijn.

Dat heeft minister Sander Dekker (Justitie en Veiligheid) maandag besloten naar aanleiding van onderzoek van twee inspecties. Zwakke punten zijn onder meer de personeelsbezetting en mogelijkheden voor patiënten om aan drugs te komen in de omgeving.

De kliniek in Den Dolder, Roosenburg (een onderdeel van Aventurijn), moet vaak externe medewerkers inzetten vanwege het ziekteverzuim onder vast personeel en vacatures die niet snel genoeg worden opgevuld. Dit jaar wordt één op de tien medewerkers ingehuurd, met pieken tot één op de vijf medewerkers. De tijdelijke medewerkers zijn wel gekwalificeerd maar kennen zowel de vaste collega's als de patiënten niet goed. Dat leidt tot gevoelens van onveiligheid en een hogere werkdruk bij het vaste personeel. Ook verschillen de medewerkers en het bestuur van mening over de aanpak van verslaving onder patiënten, aldus de inspectie.

Maatregelen

Na de aanhouding van de verdachte Michael P., die in de kliniek verbleef, heeft de kliniek al maatregelen genomen. Zo werden tijdelijk geen nieuwe patiënten opgenomen en kwam er een extra risicotoets voor de patiënten die er al waren en op hun verloven. Dat moest de rust herstellen in de kliniek, want de gebeurtenissen rond Faber hadden een enorme impact op zowel de medewerkers als de patiënten, aldus de inspecties.

Daarnaast werd 24 uur per dag surveillance ingesteld door de politie en buurtcoaches. Dat is bedoeld om de gevoelens van onveiligheid bij omwonenden weg te nemen. Ook moet het ertoe leiden dat drugs beter worden geweerd van het terrein. De kliniek onderzoekt inmiddels wat het effect is van de intensieve surveillance, die vooralsnog duurt tot medio januari.

De inspecties gaan nog verder met hun onderzoek, meldt Dekker aan de Tweede Kamer. Daarin worden de omstandigheden rond Michael P. gereconstrueerd. 

Arbeidsmarkt

Het bestuur van Aventurijn herkent zich in de aanbevelingen van de inspectie, over personeelsbezetting, gevoelens van onveiligheid en verslavingsproblematiek. "Er is in de gehele geestelijke gezondheidszorg een krappe arbeidsmarkt en dat is voelbaar in de kliniek en voor iedere medewerker", aldus het bestuur.

Het bestuur wijst erop dat direct na het aanhouden van P. aanvullende maatregelen genomen zijn. "Zo is er een opnamestop geweest, is er nazorg geboden aan de medewerkers en is extra beveiliging ingezet", schrijft het bestuur.

De kliniek gaat de komende tijd een verbeterplan uitvoeren. De ontwikkelingen in de kliniek worden gevolgd door een nog nader te bepalen, door de minister benoemde, externe procesbegeleider. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil dat het bestuur voor het einde van dit jaar het verbeterplan presenteert. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bep Geurtsen

3 december 2017

Na 2000 forensische psychiatrie naar GGZ terreinen, de niet criminele ziek patiënt wordt verkracht op het terrein door zedendelinquenten , ik wil er niet meer werken.

Top