ACTUEEL

HMC doet mee met landelijk onderzoek prostaatkanker

Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) doet als eerste ziekenhuis mee aan een landelijke studie om prostaatkanker nog beter op te sporen. Onderzocht wordt of en hoe het maken van een MRI kan helpen bij het stellen van de diagnose.

Het doel is om de diagnose snel en goed boven tafel te krijgen met zo weinig mogelijk belastende onderzoeken. Bij verdenking van prostaatkanker wordt eerst bloedonderzoek gedaan en een echo gemaakt. Als dat aanleiding geeft tot zorg, worden er biopten uit de prostaat genomen: kleine stukjes weefsel die door het lab worden geanalyseerd. Bij deze procedure worden naalden via de anus in de prostaat ingebracht.

Deze procedure veroorzaakt bij mannen ongemak, Skipr-blogger Peter Kaptein bestempelt het zelfs als marteling. Urologen van het HMC gaan onderzoeken of het maken van een MRI vóór het afnemen van de biopten ervoor kan zorgen dat er minder biopten noodzakelijk zijn. Prostaatkankerstichting.nl pleitte onlangs nog voor het diagnosticeren van prostaatkanker met inzet van MRI-scans. Volgens de organisatie is de kans dat deze werkwijze een juiste diagnose oplevert te laag.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Stef

3 december 2017

Dit wordt als groot nieuws gebracht, maar er is al een landelijke kliniek, gespecialiseerd in mannen-kwalen zoals prostaatkanker, met vier vestigingen in Nederland, die allang éérst een MRI-onderzoek doet alvorens er besloten wordt tot biopties: de Andros Mannenkliniek.

Top