ACTUEEL

'Vrouwen gevoeliger voor pijn dan mannen'

Mensen denken vaak dat mannen pijngevoeliger zijn dan vrouwen, maar het tegendeel is waar, concludeert het Radboudumc in Nijmegen in een groot nationaal onderzoek.

De wetenschappers hebben ook een tip voor vrouwen die last hebben van pijn: kijk naar pijnlijke beelden of ga sporten. "Vooral vrouwen worden na het kijken naar een pijnlijke film, zoals sporters die een been breken, ongevoeliger voor pijn", stelt het universitair medisch centrum. De deelnemers keken tijdens het onderzoek naar een vrolijk, pijnlijk of neutraal filmpje. Anderen zagen geen filmpje. Het effect blijkt sterker bij mensen die meer pijn hadden.

Ook sporten vermindert de gevoeligheid bij mensen die pijn ervaren. Ook hier is het effect sterker bij vrouwen.

Aan het onderzoek deden in totaal 9 duizend mensen mee. De studie moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben.

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben last van chronische pijn en bezoeken artsen of fysiotherapeuten, slikken medicatie of melden zich ziek op het werk. Dat leidt tot hoge maatschappelijke kosten.

Chronische pijn

De onderzoekers vinden het vreemd dat er nog heel weinig bekend is over de werking, oorzaak en behandeling van chronische pijn. "De belangrijkste conclusie is dat mannen en vrouwen pijn anders ervaren, en dat artsen mannen en vrouwen dus anders moeten benaderen als het om pijn gaat", aldus anesthesioloog -pijnspecialist Monique Steegers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top