Finance

OLVG en Zilveren Kruis starten met uitkomstfinanciering hiv-zorg

Het OLVG in Amsterdam krijgt de komende drie jaar voor de behandeling van hiv-patiënten jaarlijks een vast bedrag per patiënt. Verbetert het ziekenhuis de zorg en dalen daardoor de kosten, dan mag het ziekenhuis een deel van de besparing behouden. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft hiertoe een overeenkomst getekend met het OLVG.

Het hiv-behandelteam van het OLVG heeft samen met patiënten de belangrijkste gezondheidsuitkomsten vastgesteld en monitort deze uitkomsten om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Hiv-patiënten krijgen in het OLVG een zogenoemde 360 graden-behandeling. Daarbij wordt niet alleen op hiv gefocust, maar krijgt de patiënt bijvoorbeeld ook inzicht in bijkomende gezondheidsrisico’s, zoals psychische klachten en hart- en vaatziekten. Onder leiding van een team van specialisten krijgt de patiënt vervolgens een behandeling die hierop aansluit.

Deze aanpak vermindert bijkomende risico’s en daarmee gepaard gaande zorgkosten, zo schrijft het ziekenhuis. "De beste uitkomst voor de patiënt is leidend bij OLVG. Dat Zilveren Kruis deze inspanning nu beloont met een contract waardoor we kunnen investeren in nóg betere hiv-zorg is een welkome aanwinst", aldus Guido van den Berk, internist van het OLVG.

Kwaliteit

Met betrekking tot de bekostiging van de aanpak krijgt het OLVG de komende drie jaar een vast bedrag per patiënt per jaar. De focus in de afspraken tussen Zilveren Kruis en het OLVG ligt op het verbeteren van zorg, licht Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop bij Zilveren Kruis, toe. "Verbetert het OLVG de zorg door de gecoördineerde aanpak en dalen daardoor de kosten, dan mag het ziekenhuis een deel van de besparing behouden. Zo loont investeren in kwaliteit voor het OLVG en beheersen we samen de kosten."

Met het contract is het mogelijk om de zorg die door meerdere organisaties geleverd wordt, in een keer in te kopen. Dit biedt volgens de initiatiefnemers een stimulans voor innovatie, omdat er geen sprake is van ontbrekende declaratiecodes voor nieuwe zorgvormen. Bij handhaving van het huidige kwaliteitsniveau mag het OLVG "een substantieel deel" van de bespaarde zorgkosten vervolgens weer investeren in verdere ontwikkeling van de hiv-zorg. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top