ACTUEEL

VNG: Niet CIZ maar Bussemaker komt afspraak niet na

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS komt haar afspraken met gemeenten over gegevensuitwisseling van cliënten niet na. Dit stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten hebben de cliëntgegevens nodig om voorzieningen uit de Wmo te kunnen regelen. Dit meldt binnenlandsbestuur.nl.

Bussemaker schiet te kort in afspraak

Eerst verweet de VNG het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) dat deze onvoldoende informatie zou verschaffen over mensen die hun vergoeding uit de AWBZ verliezen. In een uitzending van De Ombudsman zei VNG-directielid Sandra Korthuis dat gemeenten voor cliënten geen voorzieningen uit de Wmo kunnen regelen, omdat het CIZ hierover geen informatie zou verstrekken. Het CIZ weersprak deze beschuldiging. VNG wijst nu naar staatssecretaris Jet Bussemaker. “We weten niet hoeveel informatie het CIZ kan leveren, maar we hebben hierover een afspraak met Bussemaker”, zegt een woordvoerder op binnenlandsbestuur.nl. “Niet het CIZ, maar Bussemaker komt de afspraken niet na, want gemeenten kunnen niet met de gegevens uit de voeten.”

VNG mist info

De VNG geeft woensdag toe dat het CIZ “niet niets” heeft gedaan, maar voegt toe dat ze dagelijks geluiden van gemeenten krijgt dat deze nog gegevens missen. Het CIZ zou onvoldoende informatie verstrekken. Ook de kwaliteit en de waarde van de informatie zou te wensen over laten. De VNG verwijt dit nu Bussemaker, omdat zij de benodigde informatie had toegezegd.

Open brief CIZ-voorzitter

CIZ-bestuursvoorzitter Arjan Vermeulen weersprak de beschuldiging op 20 januari 2010 via een open brief aan de VNG. Het CIZ heeft volgens hem aan 361 gemeenten tot op cliëntniveau inzicht gegeven in de gevolgen van de pakketmaatregelen van VWS. Ook hebben79 gemeenten geen gehoor gegeven aan de oproep van het CIZ om een informatieverzoek in te dienen. Verder krijgen alle 440 gemeenten ieder kwartaal op postcodeniveau de uitkomsten van de herindicaties voor begeleiding waar ze hun Wmo-beleid op kunnen afstemmen. Ook hebben alle gemeenten eind september 2009 een brief gekregen van het CIZ over een servicedesk, speciaal ingericht voor vragen van gemeenten over de rapportages.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

cees van der togt

28 januari 2010

VWS, CIZ en VNG, drie bakkeleiende overheidsorganen: genant!

Top