HRM

Drenthe: sluiting afdelingen ziekenhuis Emmen onacceptabel

Het provinciebestuur van Drenthe noemt de tijdelijke sluiting van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde van het Scheper Ziekenhuis in Emmen, onderdeel van de Treant Zorggroep, onacceptabel. De provincie noemt het in een verklaring "van groot belang voor de inwoners van Drenthe dat voor iedereen goede zorg toegankelijk is".

Op de betreffende afdelingen is sprake van een tekort aan kinderartsen. Het ziekenhuis heeft daarom besloten deze afdelingen vanaf 11 december voor onbepaalde tijd te sluiten. 

Samen met de gemeente Emmen heeft de provincie "een dringend beroep gedaan" om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken. "Het is hun bedrijf, maar het zijn onze inwoners."

Tekort

Het ziekenhuis kampt al langer met een tekort aan kinderartsen. Deze situatie wordt nu in Emmen dusdanig nijpend dat het ziekenhuis geen veilige en kwalitatief goede zorg meer kan garanderen, schrijft de zorgorganisatie op haar website. Treant laat weten "alles op alles te zetten" om de verloskundige zorg en klinische kindergeneeskunde in Emmen zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen. Zo is de organisatie in heel Nederland op zoek gegaan naar waarnemende en nieuwe kinderartsen.

De afdeling kon tot nu toe draaiende blijven met hulp van waarnemers. Eén waarnemer heeft echter onlangs elders een baan gevonden. Ook ging een kinderarts met pensioen. "Hiermee is de formatie zo onder druk komen te staan, dat de resterende kinderartsen hun werkzaamheden niet meer kunnen uitvoeren", aldus Treant. De drie resterende kinderartsen in Emmen kunnen het werk niet aan en hebben zich ziek gemeld. Maar ook als die alle drie weer aan het werk zijn is de bezetting nog te krap om de afdelingen draaiende te houden. 

De poliklinische kinderafdeling, waar overdag behandelingen plaatsvinden, blijft voorlopig wel open. Vrouwen die gaan bevallen kunnen in andere ziekenhuizen in de regio terecht, waaronder Treant-locaties Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal.

Bijspringen

Kinderartsen in Hoogeveen en Stadskanaal kunnen niet bijspringen in Emmen, omdat deze locaties dan ook in de problemen komen qua bezetting. "Het zou erg onverstandig zijn het artsentekort in Emmen op te lossen en dan te moeten constateren dat er in Bethesda of Refaja een probleem ontstaat", aldus de organisatie. Treant probeert nu via andere Nederlandse ziekenhuizen tijdelijk kinderartsen aan te trekken. "We bellen andere ziekenhuizen door het hele land en trekken wat betreft werving van dokters alles uit de kast. Dit kan echter nu niet voorkomen dat we dit moeilijke besluit hebben moeten nemen. Als gezegd, we doen alles wat we kunnen om deze situatie zo kort mogelijk te laten duren."

Treant hoopt vrijdag een plan te presenteren om de problemen het hoofd te bieden. Provincie en gemeenten hebben aangeboden te helpen, bijvoorbeeld door hun netwerken aan te spreken.

Oogartsen

Treant Zorggroep kampt al langere tijd met een tekort aan artsen. Afgelopen zomer maakte de zorgorganisatie bekend over onvoldoende oogartsen en geriaters te beschikken. Hierdoor kon in Hoogeveen de meest voorkomende oogheelkundige zorg niet kan worden geboden en was in Emmen sprake van lange wachttijden voor oogheelkundige zorg. (Skipr/ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

7 december 2017

Al gedacht aan concentratie van de kindergeneeskunde en gynaecologie in het best te bereiken zienhuis binnen Treant?

Top