ACTUEEL

Gynaecologie nog vaak ‘symptoombestrijding’

Vouwen met gynaecologische klachten blijven hiermee vaak te lang rondlopen. Bovendien wordt wanneer ze hulp zoeken de onderliggende oorzaak van deze klachten regelmatig over het hoofd gezien.

Dat stelt Judith Huirne in haar oratie als hoogleraar benigne gynaecologie aan VUmc. Huirne pleit voor specialistische centra voor benigne gynaecologie. Deze tak van de gynaecologie richt zich op de behandeling van alle ‘goedaardige’ aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen, dus niet om kanker. Toch is tijdige behandeling van deze klachten ook van cruciaal belang, aldus Huirne. “Het te laat ontdekken van de onderliggende oorzaak kan problemen geven bij vrouwen die zwanger willen worden.”

Taboe

Rond gynaecologische klachten bestaan nog veel taboes. Vrouwen wachten daardoor te lang met het bespreken van deze klachten. Ook worden menstruatieklachten vaak niet serieus genomen. Huirne: “Nog altijd is de behandeling van gynaecologische klachten teveel gericht op symptoombestrijding”, reageert Huirne. “Jarenlang was de behandeling beperkt tot het voorschrijven van hormonen of het verwijderen van de baarmoeder. Maar inmiddels zijn er voldoende nieuwe technieken beschikbaar waarbij de onderliggende oorzaak effectief behandeld kan worden op een minimaal invasieve wijze.”

Professionalisering

Huirne pleit voor expertisecentra waar vrouwen met benigne gynaecologische problemen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Huirne richtte recent het uterine repair center op voor vrouwen met afwijkingen van de baarmoeder. Vrouwen met myomen (vleesbomen), adenomyose (endometriose van de baarmoeder), niches (defect in het keizersnede litteken) of aangeboren baarmoederafwijkingen kunnen hier terecht voor een second opinion.

Keizersnede

Huirne heeft de laatste jaren ook veel patiënten behandeld met zogeheten ‘niche-klachten’ die ontstaan na een keizersnede. Ongeveer 60 procent van de vrouwen krijgt na een keizersnede een defect in de baarmoeder en bij 25 procent is er sprake van een groot defect. Deze vrouwen hebben een drie keer hogere kans op abnormaal bloedverlies na de menstruatie. Ook is er verhoogd risico op vruchtbaarheidsproblemen geven. Volgens Huirne zijn er inmiddels veelbelovende ingrepen mogelijk, zoals een baarmoederherstellende operatie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top