ACTUEEL

‘Negatief effect koppelverkoop is klein’

Het negatieve effect van koppelverkoop door zorgverzekeraars op de keuzevrijheid van de consument is klein. Dat schrijft minister Ab Klink van VWS aan de Tweede Kamer. Klink baseert zich op een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Koppelverkoop

Verzekeraars mogen zelf bepalen of zij hun aanvullende polissen koppelen aan de basispolis. Als zij de aanvullende verzekering los aanbieden, mogen ze hier ook een toeslag voor vragen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er bij 24 van de 39 zorgverzekeraars sprake is van koppelverkoop. Slechts twee procent van de consumenten sluit de basisverzekering en de aanvullende verzekering af bij verschillende verzekeraars.

Voordelen één verzekeraar

De minister verwacht dat verzekerden geen reden zien om de basisverzekering en de aanvullende verzekering af te sluiten bij verschillende verzekeraars vanwege de voordelen. Hij doelt hiermee op één loket, dezelfde zorgaanbieders en soepel declaratieverkeer.

Klink grijpt niet in

Klink laat weten niet te streven naar het verhogen van het percentage verzekerden dat zich voor de basispolis en de aanvullende polis tot verschillende verzekeraars wendt.

Transparantie markt

De NZa ziet tot nu toe geen aanleiding om de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in te schakelen. Wel wijst de NZa erop dat verzekerden een onvolledig beeld hebben van de markt van aanvullende verzekeringen. Dit moet meer transparant worden voor de verzekerden. Minister Klink onderschrijft dit.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top