HRM

'Huis voor Klokkenluiders moet terug naar af'

Het Huis voor Klokkenluiders moet helemaal terug naar de tekentafel. Van voren af aan moet een nieuwe opzet worden ontworpen voor de organisatie, die mensen wil helpen als zij misstanden bij hun bedrijf of bij de overheid willen melden. Het huidige bestuur vertrekt.

Het Huis voor Klokkenluiders heeft op donderdag 14 december de uitkomsten van een onderzoek naar buiten gebracht. Het Huis heeft twee 'vleugels': de ene kant adviseert mensen die een klacht willen doorgeven, de andere kant onderzoekt mogelijke misstanden. Adviseur Maarten Ruys, in de zorg bekend als interim-voorzitter van de NZa, concludeert dat de scheiding het moeilijk maakt om de organisatie aan te sturen. Bestuur en medewerkers zijn verdeeld en het bestuur heeft niet genoeg steun onder het personeel. Daarom zou er een "Huis voor Klokkenluiders 2.0" moeten komen.

Het Huis ging vorig jaar van start. De organisatie kreeg meteen veel meer meldingen dan verwacht. Voorzitter Paul Lovens was enkele maanden geleden al vertrokken. Zijn taken werden waargenomen door Edith Snoeij. Zij vertrekt nu ook, net als de andere bestuursleden. Het Huis vraagt minister Ollongren om zo snel mogelijk een interim-bestuur te benoemen.

Pijnlijk

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak was de indiener van het wetsvoorstel over bescherming van klokkenluiders en de oprichting van het huis. Hij noemt het "pijnlijk om te zien" dat toenmalig minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) het tot een "puinhoop" heeft laten komen. Tegelijkertijd heeft hij vertrouwen in de toekomst en is hij blij dat de nieuwe minister Kajsa Ollongren er volgens hem werk van maakt om het huis nieuw leven in te blazen. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top