ACTUEEL

‘Bevorder innovaties door kostprijsverhoging DBC’s’

Innovaties in de ziekenhuiszorg zijn mogelijk bij een verhoging van de kostprijs van DBC’s met drie procent. Dat blijkt uit het rapport ‘Ruimte voor ziekenhuisinnovaties’ dat hoogleraar gezondheidszorg  Guus Schrijvers in opdracht van de NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft uitgebracht. NVZ-voorzitter Roelf de Boer heeft het rapport woensdag aangeboden aan minister Klink van VWS.

Procesinnovaties

De maatregel is volgens Schrijvers en de NVZ nodig, omdat de Lokale Productiegebonden Toeslag verdwijnt zodra de prestatiebekostiging in 2011 een feit wordt. Schrijvers vertelt ICTzorg.nl dat de drie procent vooral ten goede moet komen voor procesinnovaties.

Inhoudelijke en structuurinnovaties

Verder adviseert de NVZ experimentele DBC’s voorlopig toe te laten tot het verstrekkingenpakket. Zo kunnen inhoudelijke innovaties, die nog niet binnen de reguliere zorg vallen, snel voor een brede patiëntengroep beschikbaar komen. Daarnaast moeten er gerichte aanpassingen in de regelgeving rond DBC’s komen zodat vernieuwingen zoals zorg op afstand en taakherschikking ‘enorme impulsen’ krijgen.

Belemmeringen

Volgens de NVZ kan een slimmere organisatie van zorg toekomstige problemen als vergrijzing en arbeidsschaarste beter het hoofd bieden. De NVZ stelt: “Ziekenhuizen willen graag innoveren, maar ze lopen daarbij op dit moment tegen tal van financiële en bureaucratische belemmeringen aan.”

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top