Finance

Failliet ATC laat kraamzorg achter met financiële strop

Ruim twintig kraamzorgorganisaties dreigen 2 tot 3 miljoen euro aan verleende zorg niet betaald te krijgen nu zorgbemiddelaar ATC failliet is.

Beleid UVIT

Zorgverzekeraar UVIT had ATC ingeschakeld om voor UVIT-verzekerden te bemiddelen in de kraamzorg. Daarbij had UVIT de zorgaanbieders verplicht om via ATC te werken. Dit was jarenlang het beleid. Sinds het faillisement van ATC bleven ruim twintig kraamzorgorganisaties zitten met nietbetaalde rekeningen.

Vergoeding schade

Brancheorganisatie van zorgondernemers ActiZ heeft UVIT opgeroepen haar verantwoordelijkheid te nemen en met een reëel voorstel te komen. De financiële strop komt immers voort uit het beleid van UVIT, aldus ActiZ. Verzekeraar UVIT is vooralsnog niet bereid een deel van de financiële schade zelf te vergoeden.

Geen geld voor geleverde zorg

De verzekeraar zegt niet te betalen omdat zij de zorg destijds al had betaald aan ATC. Volgens ActiZ en de aanbieders ontslaat dit de verzekeraar echter niet van de plicht om samen te komen tot een redelijke financiële oplossing. De aanbieders hebben wel de zorg geleverd, maar daar nog steeds geen cent voor ontvangen.

Onacceptabel voorstel

Er ligt weliswaar een voorstel. Dit is niet acceptabel, vinden de aanbieders en ActiZ: “Dat voorstel komt neer op een sigaar uit eigen doos: UVIT betaalt nu de helft van de miljoenen, maar houdt vervolgens jarenlang geld in op het kraamtarief van de aanbieder. Die inhouding gebruikt de verzekeraar om die helft weer terug te verdienen. Zo draait de kraamzorg dus alsnog op voor de schade.”

Financiële positie kraamzorg

Het gaat  in totaal om 2 tot 3 miljoen euro aan kraamzorg die zo’n 2.000 vrouwen hebben ontvangen. De consequenties is dat de financiële positie van de organisaties verslechtert. Voor sommige organisaties dreigt het voortbestaan in gevaar te komen.

Bemiddelaar Multizorg

Naast UVIT en het failliete ATC is bemiddelaar Multizorg ook bij de onbetaalde rekeningen betrokken. Multizorg werkt in opdracht van diverse zorgverzekeraars, maar besteedde haar werk vervolgens weer uit aan ATC. Tot nu toe heeft ook Multizorg echter nog geen acceptabele oplossing voorgesteld aan de kraamzorgaanbieders en ActiZ.

Direct contract

ActiZ en haar leden pleiten al jaren voor een directe relatie tussen aanbieder en verzekeraar. De constructie via een bemiddelaar kost immers alleen maar premie- en zorggeld en voegt geen enkele waarde toe aan de zorg. Inmiddels heeft UVIT voor 2010 de zorgaanbieders een direct contract voorgelegd.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

bijlsma

29 januari 2010

ATC, een dochteronderneming van STN, die ook failliet is.

Ook wij als medewerker hebben nog een paar centen te goed. Alleen kunnen wij dit bij het UWV gaan halen. En u weet hoe lang dit kan duren

Anoniem

14 januari 2013

Uvitheeft jaren lang geprofiteeerd van goedkope contracten met ATC. Atc krijgt geld voor bemiddeling en contracteerd met lage tarieven de kraamhulpinstellingen=onderaannemers.
Uvit is verantwoordelijk voor goede administratieve verantwoording van ATC (behoord een goede controle te doen) ws is dit niet gedaan. ATC is hoofdaannemer bij Uvit, dus UVIT is aansprakelijk, dan hadden ze beter moeten controleren en niet moeten werken met hoofdaannemers. Erg gemakkelijk zo voor UVIT

Top