HRM

'Pak tekort aan met ambulanceverpleegkundige uit buitenland'

Rotterdam moet verpleegkundigen uit het buitenland aantrekken om het tekort aan verpleegkundig ambulancepersoneel in de regio op te lossen. Dit bepleit Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, in het AD.

Door het personeelstekort moeten medewerkers nu vaak overwerken en worden er 'dure' uitzendkrachten ingezet. Ook staan ambulances vaak stil, waardoor de aanrijdtijden onder druk staan.

Littooij: "Veel mensen zullen direct roepen: je kunt geen verpleegkundige uit België of Engeland op een Nederlandse ambulance zetten, maar waarom niet? We moeten creatief denken. Stuur iemand naar een cursus, waardoor hij snel Nederlands spreekt. Kijk welke papieren hij nodig heeft en regel dat de buitenlandse verpleegkundige die krijgt."

Andere ideeën die Littooij noemt zijn het uitkeren van een 'grotestedentoeslag' en een bonus voor wie kiest voor een tijdelijk contract. Volgens de directeur kiezen verpleegkundigen nu vaak voor andere regio's, waar ze hetzelfde verdienen maar het minder druk hebben.

De regio heeft de afgelopen jaren ook het aantal spoedritten zien stijgen. Dit wordt onder meer veroorzaakt doordat ouderen langer thuis wonen, aldus het AD.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

4 januari 2018

Heb mij eigenlijk nooit gerealiseerd dat er in het VK teveel ambulance verpleegkundigen zijn.

Top