ACTUEEL

'Leefstijl bepaalt hoogte zorgpremie'

Minister Ab Klink van VWS moet premieverschillen voor de zorgverzekering op grond van leefstijl mogelijk maken. Dat gaat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) de minister adviseren, weet NOS Nieuws. Zo moet de zorgvraag afnemen.

Verlagende factoren

Sporten, niet roken, het managen van een chronische ziekte en het voorkomen van overgewicht kunnen de zorgpremie verlagen, stelt de RVZ. Daarnaast moet de nominale premie verlaagd worden en de inkomensafhankelijke premie verhoogd.

Terugdringen zorgvraag

Volgens de raad is het terugdringen van de zorgvraag de enige oplossing om de gezondheidszorg betaalbaar te houden. RVZ-voorzitter Rien Meijerink vindt dat er te weinig beroep wordt gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van patiënten. Hij noemt dit een ‘misplaatste vorm van solidariteit’. NOS Nieuws meldt dat volgens Meijerink de rek uit die solidariteit is. Mensen willen volgens hem niet langer betalen voor het ongezonde gedrag van anderen. Meer dan een derde van de totale ziektelast in Nederland is te wijten aan een ongezonde levensstijl.

Zorgverzekeraars zien niets in plan

UVIT, Menzis, CZ en Achmea willen niet af van de solidariteit en kunnen zich niet vinden in de voorstellen van de raad. Ook minister Ab Klink van VWS voelt niets voor de plannen. De zorgverzekeraars zien wel wat in een vorm om gecombineerd te sparen voor zorg, wonen en pensioen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top