ACTUEEL

Nachtegaal stelt patiënt Oogziekenhuis gerust

Patiënten die in het Oogziekenhuis Rotterdam wachten op een staaroperatie krijgen voortaan het geluid te horen van een zingende Japanse nachtegaal en klotsende golfjes in een Schotse baai. De geluidscollages zijn bedoeld om angst en spanning bij de patiënt weg te nemen.

Natuurgeluiden

De nachtegaal en het geklots zijn bedacht door geluidskunstenaar Cilia Erens. Erens is gespecialiseerd in toegepaste geluidskunst. Voor deze specifieke compositie bracht zij enige tijd door in het dagcentrum voor staaroperaties in het oogziekenhuis. Op basis daarvan besloot zij natuurgeluiden te gebruiken.

Afdwalen

Volgens het ziekenhuis is de gehele kunstcollectie van de zorginstelling gericht op vermindering van angst. “Alles wat de patiënt hier ziet, draagt bij tot rust, om te zorgen dat een onderzoek of operatie met zo min mogelijk spanning tegemoet wordt gezien”, meldt de website. “De natuurlijke geluiden van Erens laten zich gemakkelijk negeren, maar roepen ook beelden op waarmee je in gedachten kunt afdwalen naar een andere omgeving. Daardoor draagt het werk zeker bij aan angstreductie. Een voordeel voor de patiënt én voor de chirurg.” (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Visser

12 februari 2010

Kijk ook eens op http://www.kliniekeninfo.nl/ogen voor meer informatie over de verschillende oogbehandelingen door oogziekenhuizen en oogklinieken

Top