ACTUEEL

Postcodebeleid ziekenhuizen opnieuw onder vuur

Amsterdamse ziekenhuizen weigeren nog steeds patiënten op basis van hun adres. Dat heeft het AVRO radioprogramma De Praktijk vrijdag gemeld op basis van een eigen steekproef.

Verbod

Deze week ontstond opschudding toen bekend werd dat het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) patiënten voor behandeling van een immuunziekte niet aannam, omdat ze buiten de regio wonen. Mede naar aanleiding van deze kwestie hield de Tweede Kamer donderdag een spoeddebat. In een reactie liet minister Klink van Volksgezondheid weten dat het weigeren van patiënten op basis van postcode niet voorkwam en daarenboven verboden is.

‘Regiobeleid’

Volgens het AVRO radioprogramma wijst de praktijk uit dat deze regels niet worden nageleefd. Een medewerker van het programma die een afspraak met een specialist wilde maken, kreeg in zowel het AMC als in het VUmc nul op het rekest. In de radioreportage is te horen hoe de ziekenhuizen hun weigering onderbouwen met een verwijzing naar ‘het regiobeleid’ en ‘de vaste indeling’ die de ziekenhuizen onderling zijn overeengekomen.

‘Onvervreemdbaar recht’

In het radioprogramma kondigt SP-Kamerlid Van Gerven aan dat hij de minister opnieuw over de kwestie gaat bevragen. “Blijkbaar gebeuren er toch dingen die niet mogen”, aldus Van Gerven. “Dat betekent dat de minister moet ingrijpen. De keuzevrijheid van de patiënt is een onvervreemdbaar recht.” Van Gerven wil dat de minister een brief aan alle ziekenhuizen schrijft waarin hij de spelregels nog eens onder de aandacht brengt. Bovendien moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zo nodig optreden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

1 februari 2010

het lijkt erop dat zorgverzekeraars hun klanten wel naar een bepaald ziekenhuis mogen dwingen, maar ziekenhuizen die vrijheid niet hebben.

Top