ACTUEEL

'Uitbuiting jongens onvoldoende in beeld bij instanties'

Het is van belang dat er meer specialistische hulp komt specifiek gericht op jongens die slachtoffer zijn van seksueel geweld en seksuele uitbuiting, stellen hulporganisatie Terre des Hommes, Stichting Fier en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel. De organisaties vermoeden op basis van binnengekomen signalen dat er in Nederland veel meer jongens slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting dan nu bekend is.

"Het gaat om puberjongens die, onzichtbaar voor de buitenwereld, worden gechanteerd en seksueel worden uitgebuit", aldus Gideon van Aartsen van Terre des Hommes. Jeugdzorg en politie hebben volgens de organisaties maar beperkt zicht op jongensprostitutie.

Om pedofielen op te sporen die via sekssites minderjarige jongens benaderen, worden binnenkort op initiatief van Terre des Hommes en WATCH zogenoemde lokprofielen en lokadvertenties ingezet. Van Aartsen: "Vorig jaar spraken we alleen over loverboypraktijken. Nu vragen we ook nadrukkelijk om verdachte situaties inzake jongens te melden." 

De virtuele schandknaap is te vergelijken met Sweetie, het digitale Filipijnse meisje dat wordt ingezet om pedoseksuelen te ontmaskeren die op zoek zijn naar webcamseks met kinderen. Dankzij kunstmatige intelligentie kan Sweetie tientallen chatgesprekken tegelijk voeren met mannen of vrouwen die denken dat ze contact hebben met een tienjarig meisje.

Hulp

De organisaties willen dat er meer specialistische hulp komt voor jongens die slachtoffer zijn van uitbuiting. "Deze minderjarigen ervaren ook meerdere taboes, waardoor ze nauwelijks naar voren durven te komen. Hun omgeving lijkt in veel gevallen ook niet in de gaten te hebben dat ze seksueel uitgebuit worden." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top