Finance

Zoektocht valse declaraties levert UVIT vijf ton op

Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) heeft 488.000 euro bespaard in 2009 door opsporing van fraude, misbruik en aansprakelijkheid bij de zorgverzekeringen. In totaal heeft UVIT voor 7,1 miljoen euro aan frauduleuze declaraties weten te voorkomen of terug te vorderen.

Stijging fraudezaken

In 2008 bespaarde UVIT in totaal 4,2 miljoen euro door de opsporing van fraude, misbruik en aansprakelijkheid. In 2009 kon UVIT al 6,6 miljoen euro besparen bij de schadeverzekeringen. UVIT is niet verrast door de stijging. Reint Kasteleijn, manager veiligheidszaken, stelt in het persbericht van de verzekeraarscombinatie: “Je ziet vaker dat het aantal fraudezaken toeneemt als het economisch wat minder gaat. Maar daarnaast zijn we er in de branche ook steeds attenter op.”

Detectie

UVIT detecteert fraude ondermeer met behulp van software die ongebruikelijke patronen in declaraties erkent. Daarnaast krijgen zij ook tips uit de omgeving van de fraudeur.

Fraude totale branche

Zorgverzekeraars hebben in 2008 zo’n honderd miljoen euro aan onterechte declaraties opgespoord. Voor 7 miljoen euro was pure fraude gepleegd. Zorgverzekeraar CZ heeft in 2009 voor ruim 8 ton aan zorgfraude en 'oneigenlijk' gebruik van premies opgespoord. In 2008 ging het om 1, 6 miljoen euro. Het aantal vastgestelde fraudes was vorig jaar gelijk aan 2008 : 21.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top