ACTUEEL

Huisartsen mogen risico’s LDD niet afwentelen

De Vereniging van Gedupeerde Huisartsen (VvGH) heeft vrijdag een kort geding tegen de zorgverzekeraars om de uitbetaling van achterstallige declaraties verloren. Daardoor zou een groep van zo'n duizend huisartsen  miljoenen euro's mis kunnen lopen. Huisartsen mogen de risico’s die het uitbesteden van declaraties aan LDD niet afwentelen op de zorgverzekeraars.

Faillissement LDD

De betrokken huisartsen hadden het declareren van patiëntenzorg uitbesteed aan de firma LDD, die vorig jaar september failliet ging. Volgens de vereniging zit in de inboedel nog voor 32 miljoen euro aan niet uitbetaalde declaraties. Nu dreigt voor veel declaraties dat de termijn voor uitbetaling wordt overschreden. De vereniging eiste van de zorgverzekeraars de garantie dat de declaraties toch worden uitbetaald.

Zorgverzekeraars in gelijk gesteld

De zorgverzekeraars willen die garantie niet geven, ook omdat bij de verwerking van grote aantallen oude declaraties ontwrichting van hun elektronische declaratiesysteem dreigt. De voorzieningenrechter in Arnhem gaf de verzekeraars gelijk. De rechter vindt het niet aannemelijk dat de zorgverzekeraars het elektronisch declareren onnodig hebben bemoeilijkt. Hij overwoog onder meer dat het faillissement van LDD het risico van de huisartsen is, dat niet kan worden afgewenteld op de zorgverzekeraars. Volgens de voorzieningenrechter beroepen de zorgverzekeraars zich terecht op de vervaltermijnen waarbinnen declaraties moeten zijn ingediend.

Verdere stappen

De VvGH liet weten zich te beraden op nadere stappen. “Het kan niet zo zijn dat praktische problemen aan de kant van de verzekeraars er toe moeten leiden dat huisartsen met miljoenen euro's aan onbetaalde zorg blijven zitten”, aldus een woordvoerder. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top