ACTUEEL

Consument reageert massaal op onderzoek SSRIs

Gebruikers van antidepressiva kampen geregeld met ernstige bijwerkingen. Dat constateert het TROS-consumentenprogramma Radar op basis van een enquête waaraan ruim elf duizend mensen hebben deelgenomen.

Ernstige bijwerkingen

Hoewel de enquête niet representatief is, hebben volgens Radar nooit eerder zoveel mensen meegewerkt aan een praktijkonderzoek naar antidepressiva. Bijna zeven van de tien respondenten zegt bijwerkingen te ervaren van antidepressiva, meer in het bijzonder selectieve serotonine heropnameremmers (SSRIs).  Van deze groep heeft een op de vijf last van ernstige bijwerkingen, zoals verergering van de depressie, suïcidaliteit en agressiviteit.

Waarschuwing

De enquête suggereert tevens dat gebruikers onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijke bijwerkingen. Zeven van de tien respondenten met ernstige klachten, zeggen vooraf niet gewaarschuwd te zijn voor de bijwerkingen door hun arts. Daarbij komt dat artsen de bijwerkingen geregeld interpreteren als manifestaties van de depressie en niet als een gevolg van het medicijngebruik.

Onafhankelijk onderzoek

In de uitzending stelt hoogleraar Trudy Dehue dat de uitkomsten van de enquête eens te meer reden zijn om onafhankelijk onderzoek te doen naar de werking van SSRIs. Bovendien toont het onderzoek volgens De Hue aan dat de huidige bijsluiters niet toereikend zijn. Lex Goudswaard van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) zegt in de uitzending weten dat zijn wetenschappelijke vereniging de richtlijnen voor huisartsen nog eens nauwkeurig zal bekijken.

Toename

Volgens Radar slikken in Nederland circa één miljoen mensen antidepressiva, ook voor klachten als rouwverwerking en relatieproblemen. Sinds de eeuwwisseling is het gebruik van antidepressiva jaarlijks met zo’n zeven procent toegenomen. Ongeveer tachtig procent van de antidepressiva wordt door huisartsen voorgeschreven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top