ACTUEEL

Tweede Kamer hekelt het CAK

Er is een fundamentele herziening nodig van het systeem van eigen risico en eigen bijdragen in de zorg. Dat zei Tweede Kamerlid Jan de Vries zaterdag in het televisieprogramma Kassa. “Wij hebben het met elkaar heel ingewikkeld gemaakt”, aldus de CDA-er.

Klachtenstroom

De regeling wordt uitgevoerd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Kassa besteedde bij herhaling aandacht aan problemen bij de uitvoeringsinstantie. De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer spreekt in de uitzending van een voortdurende klachtenstroom. In 2009 is het aantal klachten volgens de Ombudsman wel met 25 procent afgenomen. “Maar het aantal klachten blijft natuurlijk gewoon hoog en dat betekent vooral dat veel mensen problemen hebben en onduidelijkheid hebben van wat ze van het CAK kunnen verwachten.”

De CG-raad en afgelopen week FNV Bondgenoten trokken al bij staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS aan de bel.

‘Schaf CAK af’

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg wil het CAK afschaffen, zei ze zaterdag. Als het aan haar ligt gaan zorgvragers en zorgverleners met elkaar afrekenen en hoeft daar geen instantie tussen te zitten. Van Miltenburg in Kassa: “Het systeem waar het CAK nu mee te maken heeft is zo ingewikkeld geworden dat het eigenlijk niet gek is dat het fout loopt. Ze heeft steeds zoveel nieuwe taken erbij gekregen, terwijl de oudere taken nog niet goed zijn geregeld. Dit is zeker iets wat te wijten is aan het adres van staatssecretaris Bussemaker.”

Herziening zorgstelsel

De Vries stelt in zijn blog op Skipr: “In de ambitie zo goed en actueel mogelijk tegemoet te komen aan de individuele situatie van zorgvragers, knopen wij verschillende systemen aan elkaar en stapelen wij regel op regel. Geen wonder dat het bureaucratisch en ingewikkeld wordt en dat er veel fouten worden gemaakt.” Hij pleit voor een fundamentele en integrale herziening van het zorgstelsel. Het aanpassen van de zorgtoeslag is hierin een eerste stap. (ANP)

Bekijk de uitzending van Kassa

Get Microsoft Silverlight

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top