ACTUEEL

Ziekenhuizen melden 70 procent meer bijwerkingen

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb kreeg in 2009 ruim 9000 meldingen van bijwerkingen bij het gebruik van geneesmiddelen in ziekenhuizen binnen. Dit is een stijging van zeventig procent ten opzichte van 2007.  Dit komt door de intensieve campagne om het melden van bijwerkingen in ziekenhuizen te bevorderen die Lareb van medio 2008 tot medio 2009 heeft gevoerd. Dit meldt Zorgkrant.

Campagne leidt tot meer meldingen

De cijfers van 2009 zijn vergeleken met de getallen in 2007 het jaar voorafgaand aan de campagne. Dat het aantal meldingen nu met zeventig procent is toegenomen, komt doordat medisch specialisten vaker melding maken van bijwerkingen, niet doordat er meer bijwerkingen waren.

Campagne 'Melden Moet'

Lareb voerde de campagne 'Melden Moet' juist in ziekenhuizen, omdat daar de meeste ernstige bijwerkingen aan het licht komen. Bovendien liepen de ziekenhuizen met het aantal meldingen achter bij de apothekers en huisartsen. Ook komen er bij Lareb meer meldingen binnen van gebruikers van geneesmiddelen ('patiënten') dan van medisch specialisten.

Kwaliteitsbeleid

Alle artsen en apothekers kregen de praktijkgids 'Omgaan met bijwerkingen'. Deze instrueert hen hoe ze bijwerkingen moeten melden. Lareb heeft zich ook tot de raden van bestuur en de kwaliteitsmanagers in ziekenhuizen gericht. Volgens het bijwerkingencentrum zou het melden van bijwerkingen in alle ziekenhuizen onderdeel van het kwaliteitsbeleid moeten zijn. Lareb voerde de campagne met steun van het Ministerie van VWS.

Meldmodule voor ziekenhuizen

Lareb heeft een meldmodule ontwikkeld om het melden van bijwerkingen door medisch specialisten te blijven stimuleren. Deze module kan worden ingebouwd in de automatiseringssystemen in ziekenhuizen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch neemt dit binnenkort als eerste in gebruik.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top