Tech

Ziekenhuizen gaan aan de slag met 'lichtgevende' tumoren

Drie Nederlandse ziekenhuizen gaan in het donker op zoek naar tumoren veroorzaakt door endeldarmkanker. Patiënten krijgen voorafgaand aan de operatie per infuus een fluorescerende contrastvloeistof, waardoor de gezwellen oplichten in het donker.

De vloeistof hecht zich specifiek aan tumoren, die dan met een speciale infraroodcamera extra goed te zien zijn. De ziekenhuizen in kwestie zijn het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Erasmus MC in Rotterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Ze werken samen met het Centre for Human Drug Research (CHDR).

Jas

"Vergelijk het met een fluorescerende jas die oplicht in het donker als er licht opvalt", zegt hoofdonderzoeker en chirurg Alexander Vahrmeijer (LUMC). "Tumoren die niet te zien zijn met het blote oog worden zichtbaar en plekken waarvan we vermoeden dat het een tumor is, maar wat gezond weefsel blijkt te zijn, kunnen dus worden gespaard."

"In 30 procent van de gevallen treffen we meer tumorweefsel aan dan we dachten", aldus chirurg Miranda Kusters van het Catharina Ziekenhuis. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Kapitein

31 januari 2018

Wat een mooie ontwikkeling en wat had dit al vele jaren eerder voor patiënten beschikbaar kunnen zijn. Vele jaren geleden lieten onderzoekers in het LUMC mij deze techniek al zien. Een van de beste chirurgen van Nederland werkte er toen al mee en redde er levens mee. Waarom nu pas verder ingevoerd? Omdat we ten onrechte denken dat we met regels de patiënt beschermen? Waarom hebben we de regelgeving zover doorgevoerd dat het zich tegen de patiënten heeft gekeerd. Wij lopen het risico en willen dat best nemen. Laten niet bureaucraten en juristen voor ons beslissen. Wanneer wij het risico willen nemen omdat we door topartsen en -chirurgen goed geïnformeerd zijn, kunnen we veel sneller goede en nieuwe technieken, zoals deze, invoeren. En goed registreren wat het resultaat is natuurlijk. Is het goed: doorgaan, is het niet goed: stoppen. Kunnen we die kostbare fase 3 trials ook mooi afschaffen. Hoe heeft het zover kunnen komen dat we levens offeren om de regels te kunnen blijven volgen?

Top