ACTUEEL

'Stageboycot tandartsen is een onbehoorlijke actie'

NVM-mondhygiënisten noemt de oproep van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) aan tandartsen om stagiaires mondhygiëne niet langer te leren hoe ze bijvoorbeeld gaatjes moeten boren, een "onbehoorlijke actie". Volgens de brancheorganisatie van mondhygiënisten dreigen studenten en cliënten last te krijgen van een discussie over samenwerking en professionalisering in de mondzorg.

Onlangs heeft minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins de Tweede Kamer in een brief laten weten dat hij de zelfstandige bevoegdheid van de mondhygiënisten gaat uitbreiden. In reactie hierop heeft de ANT de tandartsen opgeroepen om de stages van studenten mondzorgkunde gericht op prepareren voorlopig op te schorten. NVM-mondhygiënisten roept de ANT op om van deze actie af te zien en het gesprek over samenwerking op een constructieve manier te gaan voeren.

Samenwerking leidt volgens de mondhygiënisten tot betere mondzorg, meer focus op preventie en het bereiken van kwetsbare ouderen en jongeren. Om die redenen zet NVM-mondhygiënisten zich naar eigen zeggen al jaren in voor het verbeteren van de samenwerking. "De aangekondigde uitbreiding van zelfstandige bevoegdheden past hier goed in. Het is een logische stap in het aanbrengen van balans in de samenwerking en voorkomt onnodig papierwerk en vertraging voor cliënten."

Röntgenfoto's

Het gaat in de brief van minister Bruins om het zelfstandig maken van röntgenfoto’s, het toedienen van anesthesie en het behandelen van eerste gaatjes door mondhygiënisten. Deze behandelingen worden al jaren door daartoe opgeleide en getrainde mondhygiënisten uitgevoerd. Het enige dat er in dit systeem gaat veranderen, is volgens de brancheorganisatie dat de mondhygiënisten, die dit werk nu ook al doen in opdracht van tandartsen, straks zelf het besluit kunnen nemen om een cliënt hiermee te helpen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top