ACTUEEL

Orde gaat om de tafel met NZa

De medisch specialisten gaan op korte termijn geen actie voeren tegen de voorgenomen bezuinigingen van minister Ab Klink van VWS. Op de achtergrond bereiden zij wel protesten voor. “Als de minister besluit ons nog meer te korten, dan volgen er acties”, zei een woordvoerster van de Orde van Medisch Specialisten dinsdag na afloop van een ledenvergadering.

Inzicht in cijfers

De medici hebben op de bijeenkomst besloten dat zij van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) inzicht willen hebben in de cijfers waarop de bezuinigingen zijn gebaseerd. Ze verwachten dat hieruit al blijkt dat de bezuinigingen niet op juiste gegevens zijn gestoeld en daarmee van de baan zijn. De Orde: “Als duidelijk is waar en hoeveel is overschreden, kan gedifferentieerd worden gekort. Dat is wat de Orde altijd heeft nagestreefd, mits de cijfermatige onderbouwing in orde is.”

Rechtsgang Orde

De Orde heeft ook geprobeerd via de rechter de bezuinigingen ongedaan te krijgen. Dat is niet gelukt. De rechter stelde de minister vorige week in het gelijk, omdat het algemeen belang zwaarder weegt dan die van de medici. Wel plaatste de rechter vraagtekens bij het cijfermateriaal en stelde voor om met de NZa om tafel te gaan. Dat gebeurt volgende week.

‘Zachte acties’

Tijdens de vergadering is besloten om centraal aangestuurde plaatselijke actiecomités in te stellen. Patiënten mogen zo min mogelijk de dupe worden van eventuele acties, benadrukt de Orde. Saskia van Kleef, woordvoerder van de Orde, spreekt op Mednet.nl van het voorbereiden van zachte acties met een ludiek karakter. Er wordt gedacht aan petjes, posters en het tijdelijk niet-registreren van verrichtingen. Van Kleef: “Dat kost de specialisten inderdaad geld. Gratis werken kan ook heel goed zijn voor de beeldvorming.”

Korting

De medisch specialisten vechten een korting van 375 miljoen euro aan. In december kondigde Klink aan nog meer te willen besparen op de salarissen van de medisch specialisten. In totaal gaat het dan om 512 miljoen euro. Volgens de Orde worden vooral jonge medisch specialisten ‘ernstig getroffen’ door de korting. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top