ACTUEEL

Senaat voorzichtig positief over donorwet

Het debat in de Eerste Kamer over het voorstel voor een nieuw systeem van donorregistratie blijft spannend. De senaat buigt zich voor de tweede week op rij over het voorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) om mensen voortaan donor te laten zijn, tenzij ze daar bezwaar tegen maken. En hoewel het nog verre van zeker is, lijkt de stemming dinsdag voorzichtig positief.

Vorige week was de teneur van het debat nog aanzienlijk anders. Dat het debat een week werd uitgesteld was daar zelfs een gevolg van. Onder meer de PvdA en het CDA zaten nog met veel vragen en wilden via een brief opheldering van Dijkstra. Er waren onder meer veel zorgen over de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam en de rol van nabestaanden.

In haar brief gaf Dijkstra aan dat net als nu nabestaanden in de praktijk het laatste woord houden over donatie, al krijgen ze geen officieel veto. PvdA-senator Jopie Nooren zei voorafgaand aan het debat "blij'' te zijn met de brief, maar "wacht de antwoorden van Dijkstra op nog wat vragen af" voor ze haar standpunt bepaalt. Dijkstra zelf "heeft er vertrouwen in".

Stemmen

Om het wetsvoorstel aan te nemen zijn 38 stemmen nodig. De meeste fracties laten hun leden vrij een eigen afweging te maken. D66 en de SP zullen voor stemmen. Hetzelfde geldt voor drie van de vier GroenLinks-senatoren. Daarmee staan de voorstanders op 22 stemmen. De PVV, de ChristenUnie, de SGP, de Partij voor de Dieren en een enkele GL-senator stemmen tegen, een totaal van zeventien stemmen. De overige partijen zijn verdeeld, of hebben nog geen knoop doorgehakt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top