ACTUEEL

'Geef alle leraren de griepprik'

Scholen moeten hun docenten gratis een griepprik geven. Dat zegt de Nederlandse viroloog en influenza-expert, professor Ab Osterhaus. Scholen hebben momenteel door de griepgolf de grootste moeite om leerkrachten te vinden en in sommige gevallen worden er zelfs hele klassen naar huis gestuurd.

Als de leraren ingeënt waren, zou het griepverzuim fors lager liggen, weet Osterhaus. "Klaslokalen zijn infectiehaarden. De griepprik werkt, dat is aangetoond."

Volgens Osterhaus is het voor een school goedkoper de griepprik aan te bieden dan vervangers in te huren voor de absente docenten. In de gezondheidszorg wordt wel standaard een griepprik gegeven aan werknemers.

Griepepidemie

In Nederland woedt al twee maanden een griepepidemie. Volgens onderzoeksinstituut NIVEL gingen 160 op de 100 duizend mensen afgelopen week naar de huisarts met griepachtige klachten. Een week eerder ging het om 166 zieken op 100 duizend mensen. De week daarvoor waren het er 110.

Dat zijn bijzonder hoge aantallen. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100 duizend mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de achtste week op rij boven deze grens. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. 

Huisartsen zien deze ronde vooral heel jonge kinderen, scholieren en vijfenzestigplussers met griepachtige verschijnselen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Homan

6 februari 2018

Dit is echt te belachelijk voor woorden.... Deze griepepidemie maakt vooral zichtbaar dat er een schrijnend tekort is aan leerkrachten door decennia aan verslonzing van de sector!!! BESCHAMEND!!!!

Wulf van Loenen

7 februari 2018

Een weekje met griep thuis is heel gezond. Je krijgt hem niet zomaar, je bent blijkbaar al wat verzwakt. Lichamelijke en mentale grote schoonmaakbeurt, flink uitrusten, het voorkomt echt dat je maar doorgaat en wat ernstigers krijgt. Eenmaal opgeknapt voel je je beter dan ervoor, het was even nodig, laat nu de schoolbel maar weer gaan!

Top