ACTUEEL

Kat Oscar voorspelt sterfgevallen verpleeghuis

De kat Oscar geldt in een Amerikaans verpleeghuis voor dementerende ouderen als indicatie voor een naderende dood. De kat heeft vijftig keer de dood van bewoners weten te voorspellen. Oscar houdt mensen die nog enkele uren te leven hebben gezelschap. De kat heeft geen interesse in gezonde mensen. Dat meldt Bijzijn.

Meer inzicht dan verzorgers

Oscar blijft net zo lang aan de deur van de stervende bewoner krabben tot hij naar binnen wordt gelaten. Bijzijn meldt: “Op een dag zette een verzorgende de kat op het bed van een bewoner die volgens haar snel zou sterven. Maar Oscar glipte snel weg om bij een andere bewoner te gaan zitten. Zijn kijk op de toestand van de bewoners bleek beter dan die van de verpleging. De tweede bewoner stierf diezelfde avond nog, terwijl de andere nog twee dagen leefde.”

Inlichten familie

Zodra Oscar bij een bewoner op bed springt, worden de familieleden ingeschakeld. Familie en vrienden van de dementerende bewoners zijn erg blij met Oscar. De kat is al meerdere malen in rouwadvertenties genoemd.

Ketonen

Zijn baasje, dokter David Dosa, heeft in 2007 al gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. Nu heeft Dosa ook een boek geschreven over hoe Oscar stervende bewoners gezelschap houdt in het Steere House Nursing en Rehabilitation Centre in Providence, Rhode Island: ‘Making rounds with Oscar: the extraordinary gift of an ordinary cat’. Volgens Dosa zijn katten in staat ketonen te ‘bespeuren’. Dit zijn biochemicaliën die door afstervende cellen worden afgegeven.

Bekijk het filmpje over Oscar

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top