ACTUEEL

'Snel besluit OM over zaak tabaksindustrie'

Het besluit of er een strafzaak komt tegen de tabaksindustrie, wordt binnenkort genomen door het Openbaar Ministerie (OM). Dat zegt advocaat Bénédicte Ficq. "Volgende week donderdag 22 februari horen wij om 10.00 uur wat het OM gaat doen. Erna beleggen we een persconferentie."

Een woordvoerder van het Functioneel Parket kon dit niet bevestigen. "Daarover doe ik geen uitspraken. Wel kan ik zeggen dat we in een afrondende fase zitten wat betreft het besluit."

Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Onlangs sloten onder meer kinderartsenverslavingszorg en umc's zich aan bij de aangifte. Dinsdag lieten huisartsen, tandartsen en sociaal geneeskundigen weten zich bij de melding aan te sluiten.

Steun

Ficq legt uit dat deze steunbetuigingen belangrijk zijn en juridisch gewicht in de schaal leggen. "Ik heb namens deze partijen aangifte gedaan. Het zegt iets over de immense steun vanuit de samenleving. Om die reden is het inhoudelijk relevant." Ficq publiceert binnenkort de geactualiseerde lijst van partijen die de aangifte steunen.

Dat artsen de aangifte steunen is volgens Ficq logisch vanuit hun professie. "Als je ziet dat een groot deel van jouw patiënten rechtstreeks slachtoffer is van roken, dan moet je ook je artseneed nakomen. De plicht om niet alleen zorg te verlenen maar om ook iets in de preventieve sfeer te doen."

Sterfte

"Roken is de belangrijkste enkelvoudige verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland. Als huisartsen willen we bijdragen aan een gezonde samenleving en daarom steunen we deze aangifte", aldus Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, sluiten zich daarbij aan.

De huisartsen zeggen dagelijks te maken te hebben met mensen met een rookverslaving. De klachten variëren van hoesten, tot maagklachten tot niet zwanger kunnen raken. Roken kan onder meer leiden tot een hartinfarct, darmkanker, blaaskanker en longkanker. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking rookt, wat neerkomt op gemiddeld 400 mensen per huisartsenpraktijk. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Huisartsen zeggen daarom zeer betrokken te zijn bij deze problematiek.

Tandartsen

"Dat bleek ook uit het overgrote deel van de reacties op de peiling die het NHG vorige week hield onder de achterban over meedoen met de aangifte", aldus het NHG. Ook tandartsen zien dagelijks de gevolgen van roken, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). "Het is slecht voor je tandvlees, maar kan ook leiden tot mond- en keelkanker." Ook bijna 5.000 sociaal geneeskundigen lieten dinsdag weten de aangifte te steunen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top