ACTUEEL

Startende huisartsen zijn honkvast

De meeste huisartsen zoeken en vinden werk in de omgeving van de plaats waar zij zijn opgeleid. Slechts weinigen vestigen zich elders in Nederland. Daardoor kunnen gaten vallen en hebben huisartsen soms moeite een opvolger te vinden, vooral buiten de Randstad.

Dat blijkt uit een studie van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel, dat donderdag is gepubliceerd in het vakblad Huisarts & Wetenschap. De onderzoekers hebben 480 pas afgestudeerde huisartsen ondervraagd die op zoek waren naar een praktijk. Ruim 40 procent zei aan de slag te willen in de provincie waar zij hun opleiding hadden voltooid. Onder degenen die waren afgestudeerd in Leiden en Amsterdam, was dit zelfs meer dan 60 procent.

Volgens onderzoeker Lammert Hingstman heeft dit wellicht te maken met de mogelijkheden van de partner van de beginnende huisarts om elders een baan te vinden. Ook de stages van de huisartsenopleiding spelen waarschijnlijk een rol. Die vinden voornamelijk plaats in de gebieden rondom de opleidingsinstituten. Om te voorkomen dat buiten de Randstad tekorten ontstaan, is het volgens Hingstman te overwegen in die gebieden voor meer stageplaatsen te zorgen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top