ACTUEEL

Klokkenluiders hebben vaak psychische klachten

Ruim 40 procent van de klokkenluiders kampt met zeer ernstige psychische klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van Tilburg University onder 27 Nederlanders die misstanden hebben gemeld aan inspectiediensten of media, nadat interne meldingen niets opleverden.

Zware angst- of depressiesymptomen en andere ernstige psychische klachten komen onder klokkenluiders ruim zes keer zoveel voor als bij mensen die geen misstand hebben gemeld. Het onderzoek toont verder aan dat ongeveer de helft van de klokkenluiders in het afgelopen jaar in behandeling is geweest in een ggz-instelling. Uit het onderzoek blijkt ook dat het nauwelijks uitmaakt of iemand al jaren klokkenluider is of pas sinds kort. "Dit wijst erop dat veel klokkenluiders kampen met ernstige chronische psychische klachten."

Om een goede indruk te krijgen van de omvang van de ernst van de psychische klachten van klokkenluiders, is hun psychische gezondheid vergeleken met verschillende groepen mensen; onder andere mensen met en zonder ziekten en met kankerpatiënten. De klokkenluiders in het onderzoek zijn bereikt via de Expertgroep Klokkenluiders en het (voormalige) Adviespunt Klokkenluiders.

De prijs betalen

De resultaten onderschrijven volgens de onderzoekers het grote belang van een zeer goede en professionele ondersteuning van klokkenluiders. "Voorkomen moet worden dat klokkenluiders, zoals nu het geval lijkt te zijn, 'de prijs betalen' voor iets waar de samenleving als geheel grote voordelen van heeft." De onderzoekers schrijven dan ook te hopen dat het Huis van de Klokkenluiders snel zijn problemen te boven komt, zodat klokkenluiders steun krijgen en beschermd worden tegen alle negatieve effecten van het klokkenluiden. (ANP/ Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Miriam

19 februari 2018

De rede van deze dubieuze conclusie zou kunnen zijn dat de klokkenluiders niet gehoord worden en er niets met hun meldingen wordt gedaan!

Top