Vastgoed

Pensioenfonds Zorg en Welzijn scoort met vastgoed

De vastgoed- en infrastructuurbeleggingen van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), het op één na grootste Nederlandse pensioenfonds, hebben in 2009 een totaalrendement behaald van negen procent. Dat meldt het Vastgoed Journaal op basis van jaarcijfers van PFZW.

Vastgoedfondsen

De vastgoed- en infrastructuurbeleggingen ter grootte van bij 14 miljard euro maakten volgens het Vastgoed Journaal in 2009 bijna 16 procent uit van de beleggingsportefeuille van PFZW.  In totaal bedroeg die portefeuille ruim 81 miljard euro. De beleggingen in genoteerde vastgoedfondsen – volgens het pensioenfonds  publiek vastgoed - behaalden het hoogste totaalrendement met ruim 38 procent.

Noodzakelijk

“Wij zijn verheugd met de gestage rendementsgroei op onze beleggingen in 2009, die ook doorzet in het vierde kwartaal”, aldus directeur Peter Borgdorff in het Vastgoed Journaal. “Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met een snel stijgende levensverwachting van de Nederlandse bevolking. Vanwege die ontwikkeling heeft ons bestuur het moeilijke, maar noodzakelijke besluit moeten nemen om de premie iets te verhogen en de pensioenen slechts beperkt te indexeren.” De dekkingsgraad kwam eind 2009 uit op 108 procent.

PGGM-bestuursvoorzitter Martin van Rijn kondigde onlangs in een interview met Skipr aan dat het pensioenfonds welwillende staat tegenover verdere investeringen in infrastructuur en gezondheidszorg. Van Rijn reageerde daarmee op een oproep van minister Bos van Financiën. Voorwaarde voor Van Rijn is wel dat deze investeringen voldoende rendement opleveren. De jaarcijfers over 2009 wijzen in deze richting.

Bekijk het interview met Martin van Rijn

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top