Tech

OLVG gaat patiënten online monitoren na maagoperatie

Het OLVG gaat patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan na ontslag uit het ziekenhuis nog drie dagen online volgen. Dit gebeurt via thuismetingen en videobellen met de arts. Het is het eerste ziekenhuis dat met online ThuisVisite van start gaat.

Patiënten die deelnemen aan de pilot krijgen een apparaatje mee naar huis waarmee op afstand hartslag, bloeddruk en temperatuur wordt gemeten. Via een app komen de gegevens direct bij de arts terecht. Arts en patiënt bespreken de resultaten vervolgens door middel van beeldbellen.

Het ziekenhuis verwacht dat de dienst de stap van het ziekenhuis naar huis minder groot maakt. Ook hebben zorgverleners van het OLVG zo meer zicht op het herstel van de patiënt en kunnen ze eerder ingrijpen bij complicaties. 

"Wij kregen van veel patiënten te horen dat de stap van de gecontroleerde omgeving in het ziekenhuis naar de ongecontroleerde situatie thuis groot is", zegt Thony Ruys, chirurg in opleiding van OLVG. "Veel patiënten zijn onzeker na een operatie of het allemaal wel goed gaat. Normaal gesproken komt de patiënt pas twee weken na de operatie voor controle in het ziekenhuis. Nu is er bij thuiskomst nog drie dagen contact op afstand. We merken dat veel patiënten deze extra controle erg prettig vinden en dat eventuele complicaties sneller aan het licht komen." 

Onderzoek

Onderzoek moet uitwijzen of patiënten straks met hulp van meten op afstand in combinatie met videobellen ook eerder naar huis kunnen na een operatie, aldus Ruys. "Voordat het zover is moeten we eerst heel zorgvuldig, stapje voor stapje blijven testen en onderzoeken. Het meten moet veilig en nauwkeurig zijn en de privacy van de patiënt moet zijn gewaarborgd."

Het OLVG verwacht dat in de toekomst een deel van de zorg die nu in het ziekenhuis plaatsvindt, naar huis kan worden verplaatst

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top