ACTUEEL

Politie: overlast verwarde mensen stijgt fors

De politie maakt zich zorgen over de forse toename van overlast die verwarde mensen geven. Het aantal geregistreerde incidenten met verwarde personen steeg vorig jaar met 12 procent ten opzichte van 2016, van ruim 53 duizend naar 83 duizend. De trend is bij alle eenheden te zien.

De politie noemt de stijgende trend "opvallend en zorgelijk." Het aantal en de ernst van incidenten neemt toe. "Verwarde mensen doden meer mensen dan terreur", zei de Rotterdamse korpschef Frank Paauw vorig jaar.

Pieter-Jaap Aalbersberg van de Eenheid Amsterdam, die binnen de politie verantwoordelijk is voor het thema personen met verward gedrag, stelt dat er nog steeds te weinig wordt gedaan om te voorkomen dat mensen in de problemen komen en situaties uit de hand lopen.

"Bij mensen die veelvuldig met de politie in aanraking komen, ontbreekt het vaak aan een stabiele levensstructuur. Essentieel is om het belang van de persoon centraal te stellen en oplossingen te realiseren dwars door alle muren en schotten van organisaties heen." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Marlieke de Jonge

28 februari 2018

'Deze trend is bij ALLE eenheden te zien'... nou... ergens in het Noorden ligt nog een kleine regio (vrij naar Asterix) als witte raaf met een afname meldingen. Nu ben ik geen registratie-gelovige als praktiserend 'persoon met verward gedrag', maar ik vind het wel aardig om het even te noemen. Aanpak Noord lijkt te werken: samen DOEN en dan pas regelen wat strikt noodzakelijk is. AANsluitend beleid in plaats van in plaats van optuigen van illusies over 'sluitend beleid' en andere organisatorische bezweringen.
En als het toch tegenvalt met de cijfertjes? Dan houden we de samenwerking er stug in. Dat telt op termijn.

Top