ACTUEEL

ZN voorziet einde gezamenlijk inkopen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) had in 2009 al een einde willen maken aan de gezamenlijke inkoop door zorgverzekeraars. ZN onderschrijft dan ook het visiedocument ‘Inkoopmacht en collectief onderhandelen’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), maar wil collectief onderhandelen en het inkopen van non-concurrentiële zorg en gebudgetteerde zorg middels representatie niet over één kam scheren. Soms is gezamenlijk onderhandelen noodzakelijk, stelt ZN.

Uitzonderingen

ZN wil een uitzondering maken voor bepaalde deelmarkten. ZN is van mening dat marktwerking en concurrentie tussen de verzekeraars bij bijvoorbeeld bijzondere (medisch specialistische) zorg en acute zorg niet leidt tot de gewenste kwaliteit en doelmatigheid. In deze deelmarkten willen de zorgverzekeraars samen optrekken “om goede spreiding of juist concentratie en daardoor goede toegang en kwaliteitsverbetering te realiseren.”

Afschaffen representatiemodel

Na de introductie van de prestatiebekostiging moet het representatiemodel voor de inkoop van specialistische zorg zorg afgeschaft worden. Zorgverzekeraars wilden dezee zorg al graag zelfstandig inkopen, maar het huidige budgetsysteem maakt dit onmogelijk, aldus ZN.

Marktwerking

Zorgverzekeraars kopen non-concurrentiële zorg en landelijk gebudgetteerde zorg in via het representatiemodel. Dat betekent dat de zorgverzekeraars met de grootste marktaandelen in de regio namens alle verzekeraars onderhandelen bij de zorginstellingen. Dit model staat haaks op de marktwerking, stelt de NZa.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top