ACTUEEL

Minister schrapt vijfminutenregistratie in wijkverpleging

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaat de vijfminutenregistratie voor de wijkverpleging schrappen. Dat is de belangrijkste maatregel in het nieuwe 'kwaliteitskader wijkverpleging', waarin beschreven staat waaraan het werk van wijkverpleegkundigen moet voldoen.

Het kader moet uiterlijk 1 april klaar zijn, zo schrijft de Volkskrant op 8 maart. In het kwaliteitskader staat beschreven dat verpleegkundigen meer verantwoordelijkheid krijgen. Zij worden coördinator van de zorg aan huis die huisartsen en gemeenten leveren.

Rompslomp

De Jong geeft de NZa, die de tarieven voor wijkverpleging mede-opstelt, de vijfminutenregistratie te schrappen. Zorgverzekeraar VGZ experimenteert al met registratieloze wijkverpleging.

De vijfminutenregistratie werd rond de eeuwwisseling ingevoerd en stond de afgelopen jaren symbool voor de administratieve rompslomp in de zorg. Het kabinet Balkenende 4 schafte de norm af, maar informeel bleef ze gehandhaafd, onder meer omdat zorgverzekeraars inzage wilden hebben om daar hun vergoedingen op te baseren. Werkgevers bleken ook te hechten aan de registratie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top