Finance

Afschaffing vergoeding leidt niet tot meer maagbloedingen

Het afschaffen van de vergoeding voor kortdurend gebruik van maagzuurremmers heeft niet geleid tot meer maagbloedingen. Ook worden de middelen nog even vaak voorgeschreven als voor de afschaffing van de vergoeding in 2012.

Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Uit het onderzoek blijkt dat het veranderen van de vergoeding geen negatieve invloed heeft gehad op het gebruik van maagzuurremmers. Twee jaar na invoering van de nieuwe vergoedingsregels is zelfs een toename te zien in het gebruik van maagzuurremmers bij patiënten die een verhoogd risico hebben op het krijgen van maagbloedingen. Ook is in dezelfde periode een afname van het aantal ziekenhuisopnames te zien voor maagbloedingen.

Risico

Oudere patiënten die een pijnstiller zoals diclofenac of aspirine krijgen, moeten daarnaast maagzuurremmers gebruiken om hun maag te beschermen. Anders lopen zij meer kans op een maagbloeding. Vanaf 2012 krijgen deze hoogrisico-patiënten hun eerste recept voor een maagzuurremmer niet meer vergoed. De afschaffing van deze vergoeding kost ze eenmalig ongeveer 12 euro. Patiënten zonder hoog risico op een maagbloeding moeten een maagzuurremmer altijd zelf betalen.

Het NIVEL analyseerde gegevens over de periode 2010 t/m 2013 uit elektronische patiëntendossiers van 500 huisartsenpraktijken en het DBC Informatie Systeem (DIS). 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top