ACTUEEL

Obama organiseert 'zorgtop' met Republikeinen

De Amerikaanse president Barack Obama nodigt de oppositie uit om naar het Witte Huis te komen voor overleg over het hervormingsplan voor de zorg. Dat heeft Obama zondag in een interview met het tv-station CBS News gezegd.

Live ‘zorgtop’

De 'zorgtop', waarbij vertegenwoordigers van de Republikeinen en van de regerende Democraten moeten aanschuiven, vindt waarschijnlijk plaats op 25 februari. De bijeenkomst zal rechtstreeks op tv worden uitgezonden en zal een halve dag duren.

Lagere zorgkosten

Volgens de krant Washington Post reageerden de Republikeinen voorzichtig positief op de handreiking van Obama. “De beste manier om te beginnen aan een echt gesprek tussen beide partijen is het schrappen van die wetten en in te zetten op stap-voor-stap verbeteringen, die zullen leiden tot lagere zorgkosten en een meer toegankelijke zorg”, aldus John Boehner, leider van de Republikeinse fractie in het huis van Afgevaardigden.

Kritiek

Obama had de nieuwe zorgwet eigenlijk vorig jaar al willen ondertekenen, maar hij stuitte op verzet. Vooral het Republikeinse kamp biedt tegenstand, maar ook binnen de Democratische partij leeft kritiek op het plan van de regering. Daardoor dreigt Obama zijn belangrijkste verkiezingsbelofte, het organiseren van betaalbare zorg voor vrijwel alle Amerikanen, niet waar te kunnen maken.

Noodzaak hervormingen

De president doet er dan ook alles aan om tegenstanders te overtuigen van de noodzaak van de hervormingen. In het interview met CBS News wees hij erop dat een grote zorgverzekeraar uit Californië heeft aangekondigd dat de premies met 39 procent verhoogd worden. “Dat is het beeld van de toekomst, als we nu niets doen”, aldus Obama.

Republikeinse plannen

“Wat ik wil doen, is kijken naar de Republikeinse plannen die er nu liggen”, zei de president. “En dan wil ik heel specifiek zijn. Hoe willen jullie de kosten verlagen? Hoe denken jullie de gezondheidsmarkt zo te hervormen dat mensen die al ziek zijn geweest, zich toch kunnen verzekeren? Hoe willen jullie ervoor zorgen dat de dertig miljoen mensen die nu geen zorgverzekering hebben, die straks wel hebben?”

Meningsverschillen

Obama wil stap voor stap alle meningsverschillen bespreken en er oplossingen voor bedenken. Hij verwacht dat de wet, die nu 2.700 pagina's omvat, dan alsnog snel kan worden aangenomen door het parlement. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top